Douglas en lariks zijn de houtsoorten die wij het meest verkopen, dit zijn beide duurzame houtsoorten die jaren meegaan en voor veel verschillende constructies gebruikt kunnen worden. We bieden een aantal standaardmaten aan, maar omdat we zelf de planken en balken vanuit boomstammen zagen, is er ook veel ruimte voor maatwerk.
Je gebruikt douglas en lariks voor o.a. schuttingen, tuinhuisjes, blokhutten, vlonders, overkappingen, kozijnen, deuren, gevelbetimmering en natuurlijk alle verdere constructies waarbij je planken en balken nodig hebt.
Hoe zit het precies
Is het douglas of lariks? Lariks douglas? Larix? Daar kunnen we kort in zijn: het is douglas óf lariKS. Vaak worden beide houtsoorten in 1 adem genoemd, maar feitelijk gezien hebben we het over de douglasspar en lariksspar. Lariks douglas hout bestaat dus niet, want ondanks de overeenkomsten tussen beide, gaat het wel degelijk om 2 verschillende naaldbomen.
Douglas
De douglasspar komt van oorsprong uit Amerika en kan daar wel 100 meter hoog worden. Hier in Nederland halen ze een hoogte van zo'n 50 meter. De spar is tot wel 20 meter hoogte vrij van takken, waardoor deze bij uitstek geschikt is om lange planken en balken van te zagen.
Lariks
Lariks wordt vaak larix genoemd en om dat het zo vergelijkbaar is met douglas, staat het ook bekend als lariks douglas. Wat niet klopt, want het gaat hier om een compleet andere naaldboom. Lariks groeit snel en een volwassen boom kan wel 30 meter hoog zijn. Ook bij deze spar kunnen uit de stam lange planken worden gezaagd.
Overeenkomsten
Zowel douglas als lariks zijn sterk, watervast en het kernhout bevat veel hars. Hierdoor gaan de planken en balken minder snel schimmelen en rotten. Ook groeien ze snel en voor zachthout zijn ze relatief hard. Door het vele hars in het kernhout worden ze met de jaren alleen maar harder. Daarnaast vergrijst het hout na verloop van tijd, je kunt dit tegengaan door het hout te laten dompelen of beitsen.
Verschillen
Qua kleur heeft lariks een geelbruine kleur terwijl douglas meer richting rozerood gaat, al is dit verschil niet altijd te zien. Verder hebben douglas en lariks een duurzaamheidsklasse van 3-4, waarbij lariks iets duurzamer is. Beide houtsoorten gaan zo'n 10-15 jaar mee, waarbij douglas nipt de kroon spant. Je kunt deze levensduur verlengen door het hout te behandelen met beits en bijvoorbeeld betonpoeren te gebruiken i.p.v. de palen direct in de grond te plaatsen.
Beide houtsoorten splijten relatief snel, waarbij douglas wat sterker is door een rechter draadverloop en minder noesten en kwasten. Hoe dan ook raden we aan om zowel douglas als lariks voor te boren of zelfborende schroeven te gebruiken.
Aanbod
Natuurlijk zijn we als houthandel en –zagerij afhankelijk van het aanbod, maar over het algemeen hebben we altijd douglas en lariks op voorraad. Neem contact op voor ons huidige aanbod douglas en lariks!